De appel valt niet ver van de boom

De appel valt niet ver van de boom”  verwijst naar je oorsprong. Je DNA erfenis heb je van je ouders gekregen en blijft in jouw leven een constante rol spelen.  Dat maakt ieder mens zo uniek. Bedenk daarbij dat iedereen zijn eigen gedachten, gevoelens, overtuigingen en waarheid heeft en zich in een eigen richting,  met een bepaalde snelheid, ontwikkelt.  Ook al sta je daar niet iedere dag bij stil of ervaar je niet dat dit zo is. Mensen handelen vanuit hun persoonlijk beeld van de wereld en niet hoe de wereld is.

Plek Ordening Balans

Met de DNA erfenis en ontwikkelde persoonlijkheid functioneren we binnen de verschillende systemen, zoals beschreven door Bert Hellinger. Je krijgt, in een situatie of systeem waarin jij je bevindt, een eigen rol, een eigen plek, ordening en balans. Denk maar aan de verschillende posities die jij als persoon inneemt binnen het systeem van je familie, school, sportclub, werk, partner, vrienden of vriendinnen. In de afzonderlijke systemen heb jij op een bepaalde manier “verbinding” met anderen, heb je een eigen rol en is er een onbeschreven ordening. Zo kun je op het werk een leidinggevende rol hebben, thuis een onderdanige rol (ten opzichte van je partner) en tevens ouder. Bij de sportvereniging vervul je misschien een ondersteunende rol tijdens het beoefenen van je sport, maar een leidinggevende rol als je in het bestuur van dezelfde vereniging zit en voorzitter bent.

Systemen

Binnen deze verschillende systemen neem jij altijd een positie in, die je via je gedrag laat zien aan de buitenwereld. Je gedrag kan zelfs per situatie verschillen. Denk daarbij maar eens aan een groepje mannen die zich vrijwel direct aanpassen als er enkele vrouwen zich in de groep mengen. Dezelfde groep mannen maar in een iets andere samenstelling, geeft ander gedrag, een andere dynamiek, geeft een andere ordening en daardoor een andere balans. (Buiten het feit dat mannen en vrouwen verschillend zijn van elkaar.)

Vaste patronen

Na de geboorte komen er al snel herhalingen en vaste patronen in je dagdagelijks leven. Je gaat gelijksoortig gedrag vertonen als je iets wilt of juist niet wilt. Je oude vertrouwde gedrag wordt telkens door jou gekopieerd. Die gekopieerde gedragingen worden persoonlijke vaste patronen en gewoontes. Er ontstaat automatisch een overtuiging dat het zo hoort. Soms hoor je mensen uitspreken:  “Zo ben ik nu eenmaal.”.  De herhalingen vormen je tot degene die je nu bent geworden met in de kern je DNA erfenis. Indien je als persoon niet tevreden bent met je persoonlijkheid, kun je daar gelukkig wel iets aan doen.

Nemen en geven uit balans

Je blijft een persoon met verschillende verbindingen en rollen in het leven. Bij iedere rol is er sprake van balans tussen nemen en geven. Als het persoonlijk “nemen en geven” van jou niet in balans is en de onevenredigheid hiervan langere tijd (soms jaren) blijft aanhouden kan de balans in jou zodanig verstoord raken dat je lichaam uiteindelijk fysiek gaat protesteren. Deze verstoring kan in relaties aanwezig zijn en vervelende situaties teweegbrengen.

Kind neemt ouderrol op zich

Kinderen die bijvoorbeeld de vervangende rol van vader of moeder noodgedwongen op jonge leeftijd op zich zijn gaan nemen of gedwongen werden om dit te gaan doen, kunnen  daar jaren later veel last van ondervinden. Kinderen die in hun kinderjaren geen ruimte hebben gekregen om“kind te mogen zijn” worstelen daar soms in de relatie ook mee. Er kunnen in de kindertijd traumatische ervaringen zijn ontstaan die je jaren onbewust in je relatie met je meedraagt. Intuïtief voel je het eigenlijk al jaren, maar onderkennen, benoemen en uitspreken is vaak een probleem om uiteenlopende redenen. Het “loskoppelen” van de emoties die aan de traumatische, gebeurtenissen uit het verleden hangen kan een ware opluchting betekenen.  Het resetten van Plek Ordening en Balans kan vanaf dat moment weer langzaam opgepakt worden, zonder iemand, in dit geval de ouders, tekort te doen of te verwijten.  De gebeurtenissen  zijn niet terug te draaien. De emoties die aan de gebeurtenissen verbonden zijn kunnen wel geneutraliseerd worden, zodat Plek, Ordening en Balans voor de toekomst hersteld kunnen worden. Er ontstaat dan weer ruimte in je hoofd om in balans te komen. Laat die bekende appel naast de boom weer glimmen.  — Wordt vervolgd—

 

De appel
Getagd op:                                

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *