DNA erfenis

Waarom ben ik geworden zoals ik nu ben, vraag je je misschien wel eens af. Dat lijkt simpel maar is het niet. Voor ieder mens gelden andere factoren die medebepalend zijn. Dat maakt onze wereld zo bijzonder. De wereldpopulatie bestaat op dit moment uit meer dan 7 miljard mensen en op heel de wereld zijn er géén 2 dezelfde mensen te vinden. Zelfs tweelingen verschillen. Logisch, want na de conceptie krijg je een DNA erfenis van je ouders en ontwikkel jij je door van embryo tot een baby. Jij wordt geboren na ongeveer 9 maanden in directe verbinding (navelstreng) gestaan te hebben met je moeder. Deze 9 maanden heeft je moeder alles wat jij nodig had om te overleven aan jou gegeven. Ze heeft je gedragen en gevoed tot aan je geboorte. Je voelde je vertrouwd bij haar. In de baarmoeder was haar warmte, haar emotie, haar stem, haar hartslag jouw leidraad voor groei naar zelfstandig leven. Je moeder is daardoor je houvast en een deel van jouw overlevingsmechanisme geworden, terwijl je de DNA van beide ouders bij je draagt.

Geboorte

Door je geboorte is het oorspronkelijke gezin uitgebreid. Jij hoort vanaf dat moment fysiek, zichtbaar onlosmakelijk , bij je familie. Mensen om je heen laten je merken dat jij welkom bent en “erbij” hoort. Zij maken verbinding met je door je aan te raken, te knuffelen en aandacht te geven. Je krijgt automatisch een familieplaats en daarnaast alle aandacht en verzorging die nodig is volgens de maatstaven en normen van de bestaande (familie)orde. Je voelt je veilig, vertrouwd, welkom en thuis bij de geboorte. Deze eerste ervaring bij de geboorte (ontbinding van de moeder en binding met het familiesysteem) is een soort 0-meting die door jou als “vertrouwd” genormeerd wordt. Je hebt dan namelijk nog geen referentiekader. Je bent een familielid geworden met alle bijzondere voorrechten, gewoonten, ongeschreven plichten en geaccepteerde familieregels. Jouw familie is een van de eerste ‘systemen’ waar je als kind bewust onderdeel van uitmaakt. Je moet alles nog leren vanaf de 0-meting, maar je leert razend snel omdat je, naarmate je ouder wordt en jezelf gaat ontwikkelen, je automatisch deel gaat uitmaken van verschillende grote en kleine systemen in de wereld.

Er is in het verleden veel onderzoek gedaan en beschreven de verschillende systemen. Het systemisch werk zoals ontwikkeld door o.a. Bert Hellinger, Virginia Satir en Nagy is hiervan het meest bekend. – Wordt vervolgd—

Heeft u vragen, neem vrijblijvend contact op.

 

DNA erfenis

3 gedachten over “DNA erfenis

  • Mooie omschrijving, benieuwd naar de rest.
    Vraagje: wat als je niet gewenst bent, afgestaan, achtergelaten? Geeft ook een systeem, het principe blijft, het effect zal wel anders zijn.

    1. Hoi Anna,

      Het klopt dat er altijd een systeem blijft bestaan. Ook als je ongewenst, afgestaan of achtergelaten bent. De verbinding met je ouders, zeker met de moeder, is een OER-systeem. Vaak zie je dat het OER-systeem in een bepaalde levensfase zich begint te roeren. De afgestane of achtergelaten mensen gaan dan op zoek naar hun roots. Zij willen graag duidelijkheid over veel zaken zoals, waar kom ik vandaan, in welke omgeving ben ik geboren, hoe was situatie waardoor ik ongewenst of afgestaan ben, waar ligt mijn oorsprong, WIE ben ik, etc, etc.
      Indien mogelijk willen ze soms hun biologische ouders en andere familie ontmoeten, antwoorden op hun vragen krijgen en zelf ervaren hoe de verbinding met de biologische ouders en familie voelt. Zij willen graag hun herkomst leren kennen, zodat dit een plek in hun huidige systeem kan krijgen. Het hebben van antwoorden en het ervaren van deze gevoelens kan een duidelijke verlichting geven in het hele persoonlijke systeem. Het ongewenst, afgestaan of achtergelaten zijn kan daarna een plek krijgen in het eigen systeem. Er worden zelfs speciale tv uitzendingen van gemaakt, waarbij het verenigen van het kind met de ouders vaak een emotionele lading heeft. Dit OER-systeem is erg superkrachtig.
      In mijn volgende blog schrijf ik over Plek, Ordening en Balans binnen het systeem.

      Groetjes Pierre

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *