Gebalde vuist

“Je kunt geen hand schudden met een gebalde vuist”, vind ik een treffende uitspraak van Mahatma Ghandhi. Deze uitspraak is ook van toepassing voor het aangaan van een goed gesprek in de relatie. Het ontvouwen van de gebalde vuist is aan te leren. Een gebalde vuist is een fysieke vorm van opgekropte woede, frustratie of angst van hetgeen je hebt ervaren of denkt te gaan ervaren. Een gebalde vuist duidt erop dat je klaar bent om te vechten. Eigenlijk sta je klaar om je te verdedigen of aan te vallen om je gelijk te halen met een gebalde vuist. De strijd aan te gaan. Oorlog te voeren om een ander te laten beseffen dat het is zoals jij denkt dat het is. Dit aangeleerd gedrag is al eeuwen bij vele volkeren ingeburgerd en er is zelfs een spreekwoord ontstaan dat luidt:” Wie niet horen wil moet maar voelen.” Maar wat moet er gevoeld worden? Pijn? Pijn, om het gelijk van jouw overtuiging of gedachten af te dwingen van je partner, de kinderen of andere mensen? Of moet er pijn gevoeld worden vanuit jouw frustratie omdat jij hetgeen je voelt en ervaart niet goed onder woorden kunt brengen? Of, als je het wel goed onder woorden kunt brengen, je partner er maar hetzelfde over zou moeten denken als jij. Jij bent overtuigd van jezelf, je gelijk en de manier waarop jij tegen situaties aankijkt.

Ik vraag je om 5 sec naar onderstaande afbeelding te kijken en jezelf af te vragen vanuit welke positie jij kijkt als je anderen probeert te overtuigen.

this-is-true-this-is-truth-square-circle-please-consider-before-talking-typing

Kortweg kun je stellen. Iedereen heeft gelijk en niemand heeft gelijk. Het gaat erom HOE  je met elkaar praat. Niet met een gebalde vuist, maar liefdevol met respect en waardering naar elkaar toe. Dan ontstaat er begrip voor elkaars standpunt en zienswijzen. Dan ontstaat er liefde. Dan bereik je wat je eigenlijk wilt bereiken. De weg naar een goede verstandhouding kost eenmaal energie. De energie van een gebalde vuist draagt daar niet toe bij. Achteraf heb je vaak spijt van het onbedoelde gedrag toen je de vuist maakte en misschien wel gebruikte.  Een gebalde vuist leren ontvouwen kost minder inspanning dan je denkt.  Het is een eerste stap naar liefde. Hoe je van de gebalde vuist af komt  bericht ik in een volgende blog.

“Je kunt geen hand schudden met een gebalde vuist”

Je kunt geen hand schudden met een gebalde vuist.

2 gedachten over “Je kunt geen hand schudden met een gebalde vuist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *