Leeftijdsverschil

“Help, wat een leeftijdsverschil. Mijn vader (43) is verliefd geworden op de dochter (22) van zijn collega en wil nu met haar gaan samenwonen. Mijn vader heeft een leeftijdsverschil met haar van 21 jaar. Zij is een paar jaar ouder dan ik (19) ben. Mijn ouders zijn al jaren geleden gescheiden en ik ben bij mijn moeder opgegroeid. Mijn vader is tot nu altijd alleen gebleven. De relatie met die collega van mijn vader staat onder druk. Ik gun mijn vader zijn geluk en wil hem niet afvallen, maar ik heb moeite om dit leeftijdsverschil te accepteren.”

Reactie
Leeftijdsverschil van 11 tot 24 jaar tussen twee partners komt geregeld voor en geeft nogal eens heftige reacties en gesprekstof voor familie, vrienden en kennissen die er iets van vinden.
De opmerkingen, meningen en soms veroordelingen bij een groot leeftijdsverschil lopen uiteen:
– Moet kunnen, als ze maar gelukkig zijn;
– Hij/Zij lust nog wel een groen blaadje;
– Zij mist een vaderfiguur;
– Zij doet het voor zijn geld;
– Het is de midlifecrisis.
Mensen willen vaak het leeftijdsverschil en de relatie verklaren en hangen daar een label aan. Het wijkt af van de eigen gevestigde normen en waarden.

 

Objectief

Wat is er nu feitelijk aan de hand bij een groot leeftijdsverschil in een relatie waarbij volwassen gezonde personen betrokken zijn. Ieder mens is als individu bijzonder. Twee unieke mensen voelen zich tot elkaar aangetrokken en vallen voor elkaar om wat voor reden dan ook. Ze voelen elkaar in gelijkwaardigheid perfect aan. Het klikt tussen deze twee mensen. Zij hebben een verbinding met en warmte voor elkaar waar sommige koppels jaloers op zouden zijn. Het leeftijdsverschil is groter dan gemiddeld, maar de liefde voor elkaar is heftig. Leeftijdsverschil wordt niet als een bezwaar ervaren door deze twee verliefde mensen. De vonk is overgeslagen en de aantrekkingskracht is enorm. Het jeugdige gevoel van vlinders in de buik overruled ieder leeftijdsverschil. Tijdens de eerste verliefdheidsperiode worden er geen noemenswaardige belemmeringen ervaren. Na zo’n jaar tot anderhalf jaar zakt de bekende verliefde roze wolk weg en sluipt het “houden van” de relatie binnen. De relatie verandert, de verhoudingen komen anders te liggen, maar dit wil zeker niet zeggen dat de relatie met groot leeftijdsverschil het niet gaat redden. Goed met elkaar kunnen praten in een veilige omgeving over gevoelens en persoonlijke behoeften is een basis voor een stevige relatie.

 

Gelijkwaardige relatie

Als je het leeftijdsverschil in een gelijkwaardige volwassen relatie bekijkt vanuit de jongere partner is de oudere partner vaak spontaan en absoluut jeugdig van geest voor zijn of haar leeftijd. De jongere partner valt meer voor een volwassen begripvolle persoon en voelt zich veilig bij het zelfverzekerd denken en gedrag van de oudere partner. Seksueel kan dit ook een perfecte match zijn. De jongere partner vindt het heerlijk om gezien, gewaardeerd en bemind te worden. Zolang de fysieke toestand van de partners dit toelaat is ook dit geen probleem. De afstemming tussen de niet parallel lopende verschillende leeftijdsfases die doorlopen worden door ieder afzonderlijk kan wel van invloed zijn. Maar ook hier geldt dat begrip voor elkaar voor de verschillende behoeften en communiceren daarover het leeftijdsverschil kan compenseren. Elkaar de (geestelijke)vrijheid geven om naar behoefte even in de eigen leeftijdsfase onder te dompelen om daarna weer met elkaar verder te gaan kan grandioos werken.

 

Levensgeschiedenis

Iedereen heeft zijn levensgeschiedenis met eigen normen en waarden doorlopen tot de dag van nu. Ook kunnen de toekomstbeelden afwijkend zijn van elkaar. Zo komt het nogal eens voor dat de oudere partner eerder een relatie heeft gehad en daarmee kinderen heeft die de leeftijd benaderen van de huidige partner. Ook kan het voorkomen dat een van de partners nog een kinderwens heeft terwijl dit door een van de partners ongewenst is of fysiek niet meer mogelijk is. Er zijn genoeg voorbeelden waarbij er een langdurige gelukkige relatie ontstaat ondanks het grote leeftijdsverschil.

Geef je mening
Ben je zelf wel eens op een veel ouder of jonger persoon gevallen?
Ken je voorbeelden in je omgeving van relaties met grote leeftijdsverschillen die al jaren super gelukkig zijn?
Wanneer vind je dat kinderen bepalend mogen zijn in de relatie die hun ouders aangaan.
Hoe kijk je zelf tegen een relatie met een groot leeftijdsverschil aan als partner, ouder of vriendin?
Geef je het een kans of vind je het not done?

 

Reageer en geef je reactie.

Leeftijdsverschil
Getagd op:                                                

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *