Seks met je ex.
Seks met je ex komt in de praktijk geregeld voor. Nieuwsbladen berichten over seks met je ex en sommen daarbij namen van bekende personen op. Soms verwijzen zij naar verschillende onderzoeken waarvan de statistieken uiteenlopende cijfers en uitkomsten geven over wat de drijfveren zijn geweest. Hoe het ook zij: Het fenomeen, seks met je ex, lijkt ingeburgerd. Hernieuwde (seksuele)gevoelens borrelen op enig moment, om wat voor reden dan ook, op. Waarom men indertijd uit elkaar is gegaan wordt even vergeten, gebagatelliseerd of uitgepraat en vergeven. Er kunnen legio oorzaken zijn voor een vrijpartij met een ex-partner. Verlangen naar elkaar, verlangen naar een vertrouwde ervaring of gewoon zin in seks, het kan allemaal. Praten met anderen over seks met je ex ligt wat moeilijker. Zeker als jij je eerder veroordelend over je ex-partner hebt uitgelaten. Seks met je ex, kan een enorm schuldgevoel opleveren (vooral als je een nieuwe relatie hebt), maar de vonk kan ook zomaar weer overslaan. Een hernieuwd huwelijk met de ex-partner is zeker geen unicum meer.
Vertrouwenspersoon
Seks met je ex komt voor, maar om daar open en transparant over te praten ligt veelal moeilijker. Vaak wordt er over gezwegen of er wordt een vertrouwenspersoon geraadpleegd. Zeker als seks met je ex-partner uitkomt en heeft plaatsgevonden tijdens de bestaande relatie kan dit verwarring, of psychische druk opleveren. Niemand kan de lasten die een ander draagt wegnemen. Je kunt ze hooguit verlichten door erkenning te geven. Dit geldt voor jou en je partner met betrekking tot de verwerking van seks met je ex-partner evenzo.
Waarden en normen
Praten zonder verwijten, veroordelingen, geweld of stellen van eisen is nodig om het verschil in normen en waarden duidelijk te krijgen. Praten geeft inzicht. Niet door de dingen die gebeuren raken mensen onrustig, maar door de manier waarop ze ernaar kijken raken ze in verwarring. Met objectief en liefdevol praten kan beslist worden of er genoeg basis is om de bestaande relatie intact te houden. Daarbij moeten elkaars gevoelens en meningen serieus worden genomen.
Vragen
Tijdens relatie-gesprekken met dit onderwerp komen steevast de volgende vragen naar voor om ieders normen en waarden te bespreken:
- Volgens welke waarde en normen leef jij momenteel en hoe zou je willen leven?
- Durf je transparant te zijn en je diepste waarden en normen uit te spreken?
- Hoe sta jij in het leven met betrekking tot relaties?
- Hoe is je relatie nu met jezelf en je huidige partner?
- Hoe was/is jouw verhouding met je ex-partner?
- Wat zijn je positieve ervaringen met je huidige partner en wat waren negatieve ervaringen met je ex-partner?
- Wat waren je positieve ervaringen met je ex- partner en wat zijn negatieve ervaringen met je huidige partner?
- Durf je ervoor uit te komen dat je seks met je ex hebt gehad en hoe jij dit binnen je waarden en normen ervaren hebt?
- Ben je jezelf bewust waar de oorsprong van jouw gedrag, je toegeëigende rol vandaan komt?
Belangrijk tijdens deze relatie-gesprekken is dat er inzicht komt in de verschillende verhoudingen en rollen binnen jouw systeem van leven. Jezelf oprecht uitspreken kost moed en kwetsbaarheid. Een relatie kan alleen standhouden als de partners elkaar voldoende loslaten en vrij laten. Daarom is het nodig dat dit proces goed begeleid wordt door een vertrouwenspersoon of relatiecoach.