Anno 2016 zijn er geen problemen met seksualiteit?
Dat zou je denken. Niets is minder waar.
Internet, Social Media, TV uitzendingen, reclame uitingen, series zoals Sex and the City en andere openhartige series en programma’s brengen seksualiteit in de huiskamer.
En toch…. , toch blijft het voor veel mensen een beladen en spannend onderwerp om zelf over te praten. Over seksuele gevoelens praten doen we in het algemeen niet makkelijk, laat staan dat we onze sluimerende fantasieën gaan openbaren.

Doe maar gewoon, dan doen we al gek genoeg” hoor ik vaak in de praktijk zeggen.
Vreemd eigenlijk want seksualiteit is een normaal onderwerp, waarover gesproken mag worden. Zonder seks van onze ouders zouden we hier niet op aarde zijn. Ik durf te stellen dat de meeste ouders het fijne intieme gevoel kennen.

20160402_101750

In gesprek over seks
Openhartig praten over deze gevoelens en verlangens zou daarom geen enkel probleem moeten zijn. Zeker niet binnen een relatie. Openhartig over je seksuele gevoelens praten vergroot het onderlinge vertrouwen en de intimiteit. Er over praten wil natuurlijk nog niet zeggen dat alle gedachten direct uitgevoerd moeten worden. Indien er relatieproblemen zijn, is het ontbreken van seksualiteit en intimiteit vaak een van de grotere issues.

 Maar gaat het dan alleen om seks?
Nee, natuurlijk niet. Seks is belangrijk en de uitvoering wordt vaak bepaald door onderliggende gedachten en gevoelens. Ook daar mag in alle openheid over gesproken worden. Dan is het in ieder geval voor partners duidelijk hoe zij erin staan.

Hoe belangrijk is seks dan eigenlijk?
We weten: Seks verlaagt de stress, werkt ontspannend en versterkt je immuunsysteem. Seks geeft binnen een liefdesrelatie een fijn gevoel van vertrouwen, geborgenheid en veiligheid. Ons lichaam wordt geprikkeld en ontlaadt. Is er onderling vertrouwen en wederzijds respect bij partners, dan is het ontdekken van je eigen verlangens en die van je partner een ontdekkingsreis die je samen kunt gaan maken. Het praten over deze ontdekkingsreis is een reis op zich.

Waar wil jij je reis naar toe maken de eerstvolgende keer?

 

Seksualiteit als ontdekkingsreis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *