Vreemdgaan?

Vreemdgaan gebeurt vaker dan bekend wordt. Tegenover onderzoekers durven mensen niet eerlijk een antwoord te geven. 31 % van de Nederlanders is eens vreemdgegaan volgens een onderzoek van Durex, maar keiharde cijfers zijn er niet van. Over vreemdgaan is al heel veel geschreven. Affaires, soms met verwekking van kinderen, komen in de beste en machtigste families voor. Huwelijken stranden doordat een van de partners “vreemd gaat”. Wat de ene partner als “het is me overkomen” ervaart, is voor de andere partner een “onoverkomelijk situatie”.

Wanneer ga je eigenlijk vreemd?

Wat is nu eigenlijk vreemdgaan. Er is geen échte definitie van vreemdgaan. Je doet iets vreemds, iets wat je partner niet verwacht. Er zijn dus verwachtingen waarvan afgeweken wordt. Verwachtingen over het naleven van (zelf bedachte) regels, van onbesproken of juist keihard vastgelegde normen. Vreemdgaan heeft alles met verwachtingen en vertrouwen naar elkaar te maken. Zoals het woord verwachting al aangeeft. Je verwacht trouw. Trouw aan de partner, maar ook trouw aan jezelf. Zoveel zielen en zoveel gedachten geldt ook voor het vreemdgaan. Wat voor de een nog nét toelaatbaar is, kan voor de ander absoluut grensoverschrijdend zijn.

Overspel

De relatie loopt na bekend worden van het vreemdgaan of overspel meestal een flinke deuk op, maar reparatie is mogelijk. Praten na overspel met tussenkomst van een onpartijdige relatietherapeut is dan een goede optie. Wederzijds vertrouwen terugkrijgen is niet gemakkelijk.
De bedrogen partner wil vaak eerst alle in en outs weten van het overspel, alvorens zich open te stellen voor vertrouwen. Pas als er niets meer is te verbergen is er bereidheid tot vertrouwen. Niet de seks van het overspel is het grootste struikelblok, maar de leugen(s), het bedrog en veiligheid die daardoor kwijtgeraakt is doet het meeste pijn. Open en eerlijk over gevoelens en gedachten praten, waarbij openheid en gevoelens centraal staan, kan het huwelijk redden. De 1e stap naar een relatietherapeut is zeker geen gemakkelijke weg, maar wel een kansrijke mogelijkheid.

Wanneer is er nu sprake van vreemdgaan?

In vreemdgaan zit een flinke bandbreedte. Ieder heeft zijn eigen gedachten, grenzen, motieven waarom iets wel of niet onder vreemdgaan valt. Wat voor de een vreemdgaan is, betekent voor de ander, vriendschap, warmte en genegenheid. Soms het toelaten en genieten van het momentum om daarna over te gaan tot de orde van de dag. Het gaat erom wiens waarde en normen gelden die niet gerespecteerd worden. Liggen die waarden en normen duidelijk vast, zijn ze ooit naar elkaar uitgesproken of blijven het eigen gedachten en gevoelens.

Vertellen of niet.

Help, ik ben vreemdgegaan. Vertel ik het mijn partner of houd ik het voor me. In feite zeg je, ik ben over mijn grenzen van mijn eigen verwachtingen, mijn trouw en waarschijnlijk die van mijn partner heen gegaan. Als er niet eerder afgestemd is met elkaar wat er precies onder verstaan wordt of waar de norm ligt ontstaat er onduidelijkheid. Vertrouwen dat er binnen de relatie in openheid over de affaire of slippertje gesproken kan worden ontbreekt. Angst voor de consequentie van een scheiding, met daaraan de vaak enorme financiële consequenties en de gigantische impact op de kinderen is groot. Laat de kans om je relatie te redden niet verloren gaan en zoek hulp bij een relatietherapeut.

Reacties over vreemdgaan.

Binnen de Nederlandse cultuur wordt vreemdgaan vaak vertaald als met iemand anders dan je eigen partner naar bed gaan. Waar ligt de grens voor jou? Waar ligt de grens voor je partner?

 •  Is die grens direct bij het 1e (intieme) lichamelijke contact?
 • Geestelijk vreemdgaan door te denken aan die ander tijdens het vrijen met je partner of bij masturbatie is dat ook vreemdgaan?
 • Geldt overspel alleen bij seksuele gemeenschap als dit na thuiskomst verzwegen wordt voor de partner?
 • Een avontuurtje (one-night stand) is net zo erg als een langdurige verhouding?
 • Vreemdgaan met een collega of sex met je ex-partner is extra fout?
 • Naar een prostituee gaan is dat overspel?
 • Bij goedkeuring van een affaire door de partner is er geen sprake van vreemdgaan?
 • Vrijen alleen voor de seks vanuit lichamelijke behoefte is geen vreemdgaan maar is het vervullen van een tijdelijke behoefte net als drinken als je dorst hebt?
 • Samen met je partner naar swingers avonden en parenclubs gaan is per definitie vreemdgaan?
 • Seksueel elkaar beminnen maar geen gemeenschap hebben is dat vreemdgaan?
 • Tongen, zoenen, kussen, strelen, aanraken, flirten, knipogen, glimlachen, knuffelen van iemand anders dan je partner is vreemdgaan of alleen als dit met de intentie wordt gedaan om elkaar te verleiden?
 • Datingsites bezoeken of daarbij ingeschreven staan is vreemdgaan?

Geef je reactie en voel je vrij om je mening te geven over wat er volgens jou wel of niet toelaatbaar is. Waar ligt de grens? Wanneer ga je vreemd en wanneer niet.

Reacties worden gecensureerd. Grof of kwetsend taalgebruik in de reacties wordt niet toegestaan en zonder overleg verwijderd.

Vreemdgaan
Getagd op:                                        

Eén gedachte over “Vreemdgaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *